Cu totii probabil stiti faptul ca principalul motiv pentru care cei mai multi freelanceri apelau la PFA (Persoana Fizica Autorizata) era faptul ca aceasta forma nu necesita un contabil si elimina o mare parte din ”barierele” de care detinatorii de SRL-uri se loveau dese ori.

De ceva vreme insa, odata cu noile reglementari, se observa faptul ca interesul oamenilor pentru PFA-uri a scazut. Nu enorm, dar considerabil. Acum apelarea la servicii de contabilitate pentru pfa a devenit obligatorie indiferent de anvergura business-ului tau, si asta nu e singurul dezavantaj, din pacate pentru freelanceri.

Cu toate astea, daca alegi sa lucrezi pe cont propriu persoana fizica autorizata ramane o varianta viabila pentru tine, luand in considerare si costurile pentru o firma contabilitate.

Asadar, ajungand intr-un final si la subiectul intial al articolului, si-anume avantajele externalizarii activitatilor ce tin de contabilitate in cazul in care esti freelancer, am intocmit o lista cu principalele beneficii ale acesteia:

• Castigi timp – Orice persoana care lucreaza de acasa (sau din orice alt loc, dar pe cont propriu) intelege perfect faptul ca timp=bani si o comanda banoasa nu poate fi amanata. Predai actele si o firma specializata se va ocupa de toata birocratia.

• Elimini posibile penalitati – Fiindca ”sloganul” multor romani este ”Lasa, ca merge si asa”, nenumarate persoane au ales sa inscrie in acte contabili care fie nu au practicat meserie si sunt pe dinafara, fie nu se stie cum au reusit sa obtina titulatura. Ambele variante rezulta in necunoasterea procedurilor si a termenelor, fapt care rezulta – la randul lui – in penalitati si majorari.

• Scapi de grija rapoartelor – O firma de contabilitate iti va genera trimestrial rapoarte care te vor tine la curent cu situatia contabila a business-ului tau.

• Beneficiezi de consultanta financiara – Unul dintre cei mai importanti pasi spre succes pe care trebuie sa-i urmezi atunci cand afacerea ta se afla in faza incipienta este sa apelezi la consultanta. Fie ca vorbim de sfaturi in domeniul financiar, fiscal, de marketing sau toate odata, acestea reprezinta intotdeauna un ”must-have” pentru afacerea ta.